Ms. N00b

På tal om det där med bröstpump.

Posted in Uncategorized by msn00b on 07 september 2010

Jag kan inte förstå vad det var som var så provocerande med Lars Ohlys uttalande.

Att använda en bröstpump för att som kvinna kunna göra något annat än att sitta hemma och amma i ett fucking år, varför är det så fel? Om det sen handlar om att kunna åka och handla eller ta en fika med tjejkompisarna eller jobba, spelar det verkligen någon roll? Det är fortfarande bröstmjölk så alla näringsämnen som vällingmotståndare vurmat så för, finns kvar. Närheten till föräldern finns där (pappor är ju bevisligen också föräldrar)  och dessutom är det väl ganska få barn som nöjer sig, rent näringsmässigt, med att helammas efter sex – sju månader? Man kan ju dessutom trycka fast ungen på tutten både morgon och kväll, före och efter arbetet, om man nu vill det?

Argument som att ”ja men vill du inte spendera varje vaken sekund med ditt barn så kan du ju skita i att skaffa barn då!” är ju också helt befängda. Dels för att de flesta föräldrar jag känner knappast skaffat barn för att få sällskap men också för att detta uttalande bara verkar gälla kvinnor. Män vill kanske också spendera tid med sina barn? Föräldraskap och moderskap är väl för fan inte uteslutande synonyma?!

Dessutom bygger jämställdhet på lika skyldigheter i lika stor utsträckning som lika rättigheter och ja, sålänge kvinnor är hemma i flera år efter varje unge så är det helt logiskt att arbetsgivare ser oss som mindre värda i egenskap av anställda i jämförelse med männen.

Men det är klart. Jag blev ju faktiskt inte ammad alls, så mig MÅSTE det ju vara något fel på.

Annonser

13 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Liz said, on 07 september 2010 at 2:45 e m

  Jag reagerade mest lite på att det sades lite som ”här kommer V och reformerar, och ni som inte gillar läget, ja vafan, köp en bröspump” , då kändes lösningen, trots att det inte är något fel på den påtvingad. Det ska liksom inte vara Lars Ohly, barnmorskan eller fyllot på torget som ska tala om för mig om, när eller hur länge jag ska amma. Jag kan omöjligt gå med på att politiken ska kännas av i mitt hem, det är illa nog att den styr min plånbok 🙂

 2. msn00b said, on 07 september 2010 at 3:20 e m

  Jo och det kan jag både förstå och relatera till, samtidigt känner jag att vi kanske får lov at ta med i beräkningen att det handlar om att fastställa lika rättigheter till föräldraledighet för den stora massan, amningen är ju egentligen ett jäkla sidetrack. Eller om man så vill; ett dumfeministiskt schabrak som dras fram vareviga jävla gång någon andas att pappor kan umgås självständigt med sina barn innan sagda unge fyllt trettio.

  Sedan kan jag känna att den som absolut vill gå utanför regelsystemet och vill ha mer än halva föräldraledigheten utan att ha enskild vårdnad kan ju faktiskt göra just det, men kanske inte på samhällets bekostnad?

 3. Anna said, on 07 september 2010 at 4:29 e m

  Jag har ingen åsikt om att amma eller inte amma egentligen, problemet för mig är snarare att jag tror att 50/50-delning passar väldigt dåligt för många. Kanske särskilt eftersom många kvinnor behöver ganska lång tid på sig att komma i form fysiskt och psykiskt efter en förlossning (många behöver också uppföljande operationer om något gick sönder) och risken med att tvinga på folk en 50/50-fördelning blir att mammorna tvingas använda större delen av sina föräldradagar till att tillfriskna, medan papporna i praktiken får 7 månaders flexibel semester. Mammorna blir på det sättet också väldigt begränsade när det gäller att kunna vara delaktiga i barnets liv när det väl har kommit ur amnings-stadiet.

  Det löser liksom inte heller problemet som kvinnor har på arbetsmarknaden – att vi är borta i ett långt sammanhållet block på ett antal månader. Är det blocket 7 eller 9 eller 12 månader… så spelar det inte så stor roll. Företaget måste ändå hitta en långtidsvikarie och lära upp honom/henne.

  Även med 50/50-fördelning så får vi problemet att kvinnorna kommer att tendera att ta ledigt i ett stort block medan männen kan portionera ut sin del av ledigheten. Även i det scenariot är mannen mer attraktiv på arbetsmarknaden. Dessutom kan man tycka att den lilla skillnaden i pension som uppstår på grund av 2-3 månader hit eller dit kan lösas på annat sätt, t.ex. genom att familjen sätter in lite extra pengar på kvinnans pensionskonto.

  Därtill kommer problem med att mannen och kvinnan i förhållandet har olika arbetssituationer. Kanske den ena är arbetslös eller väldigt dåligt betald eller helt enkelt inte trivs på sitt jobb. Hade jag fått barn när jag jobbade på Burger King hade jag liksom aldrig i livet lämnat ifrån mig ungen för att gå tillbaka till att grilla burgare för skitlön om min man hade ett jobb som han trivdes med.

  Därtill kommer också problem med att man kanske hellre vill jämna ut dagarna mellan barnen, t.ex. ta 9 + 3 månader på första och 3 + 9 månader på andra och sedan 6 + 6 på tredje. Det blir ju svårt om man prompt ska dela exakt lika på varje barn.

  Slutligen problemet med att dagar brinner inne… ett vanligt problem redan idag och ändå är bara 2 månader vikta åt vardera part! Det problemet skulle bli långt mycket värre om 7 månader var vikta. Många har ju inte möjlighet att ta så mycket ledigt (t.ex. egna företagare).

  Som jag förstår det så har män redan idag rätt till hälften av föräldradagarna och det kräver ett aktivt val att lämna över föräldradagar till mamman (eller tvärt om). Vill man som pappa vara delaktig till 50% så får man väl ta den diskussionen med sin fru och komma överens om något som passar båda två. Att papporna skulle behöva lagstiftning för att kunna hävda sin rätt till pappadagar är liksom bara ryggradslöst.

  Men, tycker jag, jätteviktigt att man tänker på att kvinnorna genomgår ganska stora fysiska och psykiska prövningar under en graviditet och förlossning och att hon i många fall behöver en god portion tid för att tillfriskna. Jag tycker att hon borde få tillfriskna helt och hållet och komma i form igen, och sedan kan man gott dela lika på dagarna som blir kvar.

 4. Ninde said, on 09 september 2010 at 10:23 f m

  Håller i stort med Anna. Sen tycker jag att det är bedrövligt om vi som rikt samhälle inte kan ha råd med att föräldrar (som i mammor/pappor mammor/mammor pappor/pappor och dets då ok-ay?) kan få vara hemma nåt år med de i allmänhet max 2 ungar de flesta skaffar. Om det är den lilla tiden på en hel livsarbetstid som den så kallade jämnställdheten står och faller med är det bra ynkligt. Om du det nu är jämnställdhet och inte bara besparingar det handlar förståss. Vilket jag betvilar. För isåfall borde vi istället börja med att tvångskvotera VAB dagar 50/50, vilket åtminstone på min arbetsplats är ett störreproblem än att behöva plocka in en vikarie ett enstaka år. Vilket förövrigt är att föredra i de flesta branscher då kvalificerad personal inte direkt står i kö för strövik på enstaka månader utan helst vill ha iaf ett år…

 5. msn00b said, on 09 september 2010 at 7:08 e m

  Och det är ju precis det här jag menar, att man skall diskutera sakfrågan. Fakta och åsikter kring tvångskvoterad föräldraledighet, alternativ, egna förslag, för och emot.
  Men för medier i olika former att haka upp sig så fruktansvärt på att han nämnde amning det är DET jag tycker är absurt. Det är ett sidetrack och tar fokus från sakfrågan.

  Angående sakfrågan så kan jag se både för- och nackdelar med båda sidors argument. Jag är inte för tvångs-någonting alls men som sagt, jag kan se att förslaget har sina poänger varav en är att med en 50/50 lagstiftning så tar inte arbetsgivare det för givet att kvinnor som skaffar barn kommer vara borta från arbetet i 1,5 år. VAB är väl dessutom redan tvångskvoterat? Om inte så vet jag att de iallafall låg på förslag men där var det, lustigt nog, moderaterna som lade förslaget om jag inte minns fel.

  Om jag personligen fick lov att styra över frågan för en dag så skulle jag fokusera på att reformera den jämlikhetsbonus som vi faktiskt redan har. Enligt nuvarande modell så räcker det nämligen inte att man tar ut tiden 50/50 för att få bonusen, nej du måste ta ut tiden 50/50 under samma k a l e n d e r å r. Logiskt om alla bebisar föds den 1:e januari men som vi ju alla vet är ju så inte fallet.

  Därtill hade jag gärna sett en reformering av den gemensamma tid man får med bebisen efter födseln, 10 dagar räcker inte, det räcker fan inte på långa vägar.

  Utöver det så tar Anna upp en bra poäng, nämligen den fysiska påfrestningen man utsätts för när man fött barn, ytterligare en anledning till att låta föräldrar vara hemma tillsammans med sitt nyfödda barn i början. Vem fan återhämtar sig på tio dagar?

  Det är sådana här saker som gör att jag faktiskt inte vet hur jag skall rösta i höst, jag kan liksom inte känna att något parti passar mig särskilt väl förtillfället. Mkt mkt irriterande.

 6. Ninde said, on 10 september 2010 at 9:59 f m

  VAB redan tvångskvoterad? Ska villigt erkänna att jag inte är så insatt att jag kan svära på det, då det närmaste jag kommit är att önska mig ett VAP bidrag på den tiden innan jag blev singel 😉 Men om den redan är kvoterad, howcome det är så många fler dagar som tas ut av mammor, iaf på min arbetsplats..

  Håller med dig där. 10dagar låter sjukt lite, speciellt om mamman snittats. Enligt en av mina kompisar får en kvinna som genomgått den bukoperation som ett snitt är inte sjukskriva sig, hon ska utnyttja föräldradagarna. Medans en man (eller ogravid kvinna) som genomgått en bukoperation automatiskt blir sjukskriven några veckor iaf. Men var det inte på förslag att det skulle bli 30 gemensamma dagar, minns inte vilket parti som la förslaget dock.. Samma sak, rätta mig om jag har fel, att kvinnor i slutet på graviditeten med ”normala” jobb inte får sjukskriva sig om de inte kan jobba. De måste knapra av föräldradagarna.. Låter ju sådär lagom jämnställt i mina öron..

  Visst tenderar media ofta att skjuta förbi sakfrågan o fokusera på folks klumpiga uttalanden vilket är rätt tröttsamt. Dock tycker jag att det allra absurdaste i den här frågan är att Ohly ö.h.t tar upp kvinnors amning som om han på något sätt hade ett skit med det att göra. ..;)

  Oj. Får nog ta och blogga lite själv om det här. Innan jag presterat en roman i din känner jag ha ha… Måste ju ta tillfället i akt, är nog ärligt första gången jag inte helt och hållet tycker exakt lika som dig ha ha. Brukar ju mest sitta och tänka ”hell yeah” till det du skriver annars… 🙂

 7. msn00b said, on 10 september 2010 at 12:45 e m

  Jo det där med att man inte sjukskrivs för att graviditet nte är en sjukdom smtidigt som försäkringskassan svamlar om att de inte vill veta hur sjuk man är utan hur nedsatt arbetsförmågan är, är ju helt absurt och saknar helt rättssäkerhet i mina ögon. Däremot har det väl skrivits om fall där försäkringskassan fått backa? har för mig det, är inte alls säker dock.
  Passade på att kolla upp det där med kvoterade VABdagar och jag hade fel, det är inte antaget, weird för jag var så himla säkerr på att jag hade läst om det någonstans. Oh well.

  Ang. Ohly. Det jag upplevde med Ohlys uttalande var att han tog upp det som ett exempel på hur han och hans fru löste det, i sin familj för att kunna dela på föräldraledigheten när barnet fortfarande var mycket litet. Det han pekade på var ju bara att det inte behöver vara hugget i sten att mamman är hemma den första tiden, att vi som individer har möjighet att välja. Varför skulle han inte få göra det? Att kalla det att han lägger sig i kvinnors amning är, i mina ögon, en överdrift.

  Jag kan dessutom inte alls förstå varför Anna Hedenmo så fullständigt går ur sin roll som journalist och i någon form av personlig affekt häver ur sig hur obekvämt det är att använda bröstpump. Som om det hade med saken att göra? Herregud att heltidamma är inte ens ett realistiskt alternativ, näringsmässigt sett vid sju månaders ålder. För att inte tala om hur obekvämt det måste vara att amma en bebis med tänder?! Dessutom har man enligt fjärde paragraden i föräldralagen rätt till att gå ifrån arbetet för att amma så pappan kan ju faktiskt komma förbi jobbet med ungen om man nu absolut vill amma mellan 8-16 efter sju månaders ålder istället för att kanske amma innan man går till jobbet, låta barnet äta den andra maten på dagen och sedan kvällsamma igen när man kommer hem?
  Sen tycker jag det är sjukt intressant att man sällan lyfter fram de föräldrar som måste lämna barnet på dagis vid sju månaders ålder eftersom man pga dålig inkomst måste gå tillbaka och arbeta, åtminstone halvtid. Var är amningsvurmarna då? För att inte tala om att all den kritik som förts fram mot barnmorskor och annan vårdpersonal som hetsar mammor till att amma med blödande bröst, trots att ungen minskar drastiskt i vikt etc, var är den kritiken nu? (googla gärna ”amningshets”) För att inte tal om de studier som visat att det finns samband mellan att amma längre än sex månader och att föra över sina egna allergier till barnet?

  Men jo, jag reagerade också på att det nog är första gången vi inte tyckt exakt likadant, vad roligt att du tog upp det! Jag vet att jag skrev mitt inlägg, flippade över för att läsa dina blogg och tänkte: ”what?!” hehe. Men det är ju olika åsikter som för diskussionen framåt, diskussionsgrupper som är homogeniserade åsiktsmässigt står ju bara och stampar so come on! Hit me! 🙂

 8. Ninde said, on 13 september 2010 at 12:45 e m

  Visst är det weird. Har hört om fall där de fått bassning men hårdnackat fortsatt att överklaga, ska inte svära på hur det gått i högre instans om det är avgjort. Men för flertalet lär det inte spela någon roll att få rätt tillslut, få har resurser/ork att driva det genom alla instanser, lite sjukt att det inte räknas som solklart hets mot folkgrupp att hålla på och bråka med gravida kvinnor för ett par futtiga månaders sjukskrivning hit o dit….

 9. Ninde said, on 13 september 2010 at 1:23 e m

  Så. Ang Lars Ohly (kände att det krävde en egen kommentar 😉

  Där håller jag inte med dig. Alls. Hur han och hans fru löste sitt privatliv är inte relevant i en diskussion om allmän föräldraledighet. Att sen höra en man sitta i tv och tala om för kvinnor att de ska använda bröstpump för att passa in i hans fina politik är ungefär jämförbart med om Gudrun från Kalle Anka partiet skulle sitta i tv och säga att han kan pumpa ur och inseminera frun istället femton ggr om dagen för det funkade så bra för Gudrun och Gunnar. Dvs fullständigt blaj.

  I just den kontexten tycker jag det var både helrätt och högst motiverat av Anna Hedenmo att kommentera det hela genom att ställa en högst relevant motfråga. Tycker hans svar på hennes fråga om han hade någon aning om hur ont det gjorde sa rätt mycket om hans kvinno/människosyn. Visst, hon drog fram sin personliga erfarenhet. Men anledningen var just att moderera hans fullständigt befängda utfall med en kritisk motfråga. Precis på samma sätt som jag tror/hoppas att en seriös journalist skulle ha gjort om t ex SD föreslagit åtgärder för att promota någon fysisk plågsam övning för någon annan folkgrupp..

  Som om det hade med saken att göra? Det hade med saken att göra just precis därför att Ohly tog upp det. Även fast både bröstpump och amning/icke amning rimligen borde vara något den som faktiskt ska amma och den/de som faktiskt ska äta bestämmer själva. Så långt programmet dårå. Puh. Ny kommentar för nästa nu tror jag. Bara ifall jag blir avbruten mitt i..;)

  • msn00b said, on 13 september 2010 at 7:48 e m

   Fast du, stopp lite, har vi uppfattat händelseordningen likadant?

   I händelseförloppet jag refererar till såg replikskiftet ut som att Lars Ohly pratade om att individualisera föräldraförsäkringen, Anna Hedenmo tog då upp amningen, inte Ohly. Ohly svarade att han och hans fru löst amningen genom att använda bröstpump och då började Anna hedenmo prata om att det kunde göra ont. Jag håller fullstndigt med dig om att amning inte hör hemma i en allmän diskussion om föräldraledighet, det är därför jag kritiserar att Hedenmo tog upp ämnet. Att de skulle vara fråga om någon moderering av ett utfall förstår jag inte alls, det var ju hon som lyfte ämnet!

 10. Ninde said, on 13 september 2010 at 2:51 e m

  Hm. Sen förstår jag inte riktigt varför du pratar om heltidsamma här? Det är ju liksom inte amma/inte amma saken gäller egentligen. Utan att kvinnor själva* ska få bestämma, inte Lars Ohly åt dem.

  Men okej heltidsamma och pauser. Med reservation för att jag inte har förstahandserfarenhet och att just amningsdiskussioner verkar locka fram de tokagressivaste troll ur sina gömmor. Here are my two pence..

  Heltidsamma vid 7 mån ålder. Alltså. WHO må rekommendera 6 mån. Enligt de jag pratat med är det tokolika. En del ammar knappt längre då. Andra ammar varvat med lite mat. Andra är jättekinkiga med att vilja börja äta i början. Framförallt verkar de små liven vara dåliga på att tvärhoppa från det ena till det andra bara för att det vore mer praktiskt för nån annan.

  Det där med tänder har jag också funderat på faktiskt. Vet ju att vi biologiskt sett är gjorda för att amma way past tandsättningsdatum(3-4 år om man går på ursprungsfolk i andra kulturer, något som stämmer med våra närmaste släktingar.) De mammor jag pratat med som ammat länge säger att det funkar iaf. Så tydligen har de hittat ett sätt att få ungen att käka o inte bara bitas.

  Komma till jobbet och amma mellan 8-16? Eh ja. Förutsatt att kvinnan sitter på sitt lilla barnvänliga kontor 8-16 med en förstående chef och inte stressat sig tom på mjölk dårå. Förutsatt att hon inte är långdistanspilot, smittskyddschef, långtidsskiftarbetare eller något annat dit det kanske varken är säkert, praktiskt möjligt, eller ens speciellt lämpligt att dra med en spädis… Och förutsatt att det är just kvinnan som ska dubbelarbeta som både mjölkko och familjeförsörjare. Inte systemet som borde kunna anpassas efter olika människors olika behov. För en del funkar det säkert utmärkt att bara amma då o då eller kanske inte alls. För andra kanske det är pappan/partnern som passar bäst att ta ut flest dagar. Andra kanske inte ens har en närvarande partner. Alla är olika.

  Det där om att lämna för små barn på dagsi tycker jag kommer upp rätt ofta som ett av huvudargumenten just mot delad föräldraförsäkring. Det där att det blir ännu mer av en klassfråga. De som redan har det ekonomiskt väl förspänt kan göra som de vill, med eller utan ersättning, de redan mest utsatta kommer mest ikläm.

  Googla amningshets hinner jag inte just nu. Tar det sen. Tror inte det behövs egentligen. Min inställning är rätt pragmatisk. Amma om det funkar. Skit i det annars. Svårare än så borde det inte behöva vara. Sen ger just vårdpersonal inriktad på kvinnosjukvård inte ett direkt proffsigt intryck alla gånger, om alla historier man hört är något att gå efter där håller jag absolut med dig. Men det är egentligen ett vårdpersonalproblem i sig separat, eller hur? Sen kan jag iofs också tycka att det verkar vara en massa jobbig kvinno-prestige på spel när det gäller amning öht, på bägge sidor. Enligt min syrra är de sk. kurvorna baserade på flaskmatade barn ursprungligen o stämmer då ibland dåligt för ammade som gärna dippar mer i början. Enligt henne är det viktigt med en erfaren sköterska som inte flippar ur åt något håll där utan har lite erfarenhet o vetenskap i ryggen. Inte bara tro o tyckande. Som sagt citerar syrran där. Då jag varken är barnläkare eller mänsklig mjölkko..;) Sen fattar jag inte heller vad en del i sjukvården håller på med när det gäller just patientbemötande generellt…

  Ja, vi är designade för att amma. Amning är inte bara mat utan också sugbehov (två olika ord för dessa funktioner på vissa språk.) Funkar amningen är det väl grattis o kanon. Funkar det inte så dör barn om man bor i vissa u-länder o ingen annan kan ta vid. Funkar det inte här så brukar ungar inte direkt dö av att flaskuppfödas/nappas upp. (Jag dog tex inte av ersättning från 1mån. Däremot med en syster som ammat/ammar länge och utan större problem. Bara för att dementera eventuella misstankar om att jag skulle tillhöra någon renodlat ondskefull amningssektfamilj 😉

  Föra över allergier med bröstmjölk? Låter tveksamt i mina öron. Trodde man ärvde genetisk känslighet för vissa allergier, något som bryter ut på vissa, men andra inte. Däremot aldrig hört talas om sk. direktsmitta av allergier. Hört om kemikalier, bromerade flamskyddsmedel mm som förts över men inte en allergi. Låter konstigt i mina öron. Har du någon länk på det?

  Nej, jag vet inte exakt hur det är att ha småbarn, men det verkar iaf såpass krävande att jag inte ser varför jag, politiker eller fyllot på torget , som Liz så rätt uttryckte det, ska komma och komplicera tillvaron med att pådyvla ytterligare förhållningsorder. För det är väl egentligen det som allt det här handlar om egentligen, eller hur? Det tycks mig som rätt mycket pusslande för att få tillvaron att gå ihop ändå för de med små barn..

  Lite rörigt, lite i all hast. Men nästan roligt att vi är oense om något ha ha. Lite som när jag bodde i Frankrike o halva huset kunde diskutera o vara oense utan att bli ovänner för livet för det.. Saknar det ibland 🙂

  * Dvs i realiteten ska det vara upp till familjen att lösa det hela. Men ingen ska tvingas till det ena eller det andra med sin kropp. Dårå.

 11. msn00b said, on 13 september 2010 at 7:51 e m

  Svarar så snart jag har tid!

 12. Ninde said, on 15 september 2010 at 12:03 e m

  Som svar på ditt förra inlägg. 50/50 delad föräldraledighet kommer att medföra konsekvenser för de som ammar såvida ingen förslår ytterligare föräldramånader. Punkt. Därav relevant att ta upp det tycker jag, även om bägge två blev väldigt personliga plötsligt. Fast grundinställningen är att sån detaljstyrning som tex amning, av människors privatliv borde falla utanför politikens gränser att syssla med…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: