Ms. N00b

Four walls one heart (do I have to kill someone?)

Posted in Uncategorized by msn00b on 03 december 2009

Ok, jag må vara dum i huvudet men jag fattar inte, hur gör folk?

Ponera att du vill köpa ditt första eget ägda boende, menar ni på allvar att alla utom jag har ett femsiffrigt eller sexsiffrigt sparande till kontantinsatsen?

Allvarligt?

Berätta för tant, hur gjorde ni när ni började se er om efter bostad? Vilka banker är bäst? Hur sparar man bäst ihop till en kontantinsants? Behöver man ens göra det eller går det att lösa på ett annat sätt eller blir det omöjligt dyrt då?

Annonser

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. filippa said, on 03 december 2009 at 2:47 e m

  Man säljer sitt hyreskontrakt?

 2. Erika said, on 03 december 2009 at 5:42 e m

  Du behöver inte ha kontantinsatset utan kan oftast låna till den. Men då blir det ett blancolån eller personlån som har rätt hög ränta. Men å andra sidan – köper du en bostadsrätt nu när det är låga räntor kan du ha amorteringsfritt på botten- och topplånet och låsa räntorna i två år (om du inte orkar sitta och fokusera på att byta och greja) och bara amortera på blancolånet. Då blir det inte dödligt.

 3. Anna said, on 04 december 2009 at 11:22 f m

  Jag skulle starkt rekommendera att spara ihop till kontantinsatsen, eller åtminstone en stor del av den och sedan kanske försöka låna resten från familj eller liknande. Även om man ”startar från noll” så är det lättare, billigare & snabbare att spara ihop till den i förväg, än att amortera av den när man väl sitter med räntorna samt med alla flytt- och renoveringskostnader!

  Vår insats kom från sparande, men den var å andra sidan inte så hög, ”bara” 40k, där vi lade 20k var. Sedan blev vi av med topplånet när sambon sålde sin gamla lägenhet (jag hyrde, han ägde innan vi flyttade ihop – att ”gifta sig rikt” är alltid en fungerande genväg. 😉

  Syrran i Göteborg lånade det mesta av sin handpenning (180k) från banken, men de hade sedan svårt att gå runt när räntorna steg.

  Spara, tycker jag. Pengarna måste ändå hostas upp och det är mycket lättare att spara i förväg!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: