Ms. N00b

Bara en tanke

Posted in Uncategorized by msn00b on 17 oktober 2009

Satt med den här över morgonkaffet och funderar :

Varför är viss könsstympning ok och annan inte? Varför är det ok att skära av små pojkar förhuden utan att vi skriker om könsstympning? Och kom för fan inte dragande med att ”jamen kvinnlig könsstympning är ju värre” utan fundera ett varv bara. Varför har vi en gråskala här? Varför är könsstympning enligt judisk sed mindre iögonstickande än den som sker i t ex Somalia (nej jag skriver inte islamsk sed eftersom det är ett lokalt förekommande fenomen och inte generellt för den islamska religionen).

Annonser

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ninde said, on 19 oktober 2009 at 9:35 f m

  Ok. Först och främst, att likställa manlig omskärelse med kvinnlig könsstympning är fullständigt meningslöst och ett hån mot offren, då de inte har samma skadeverkningar, speciellt inte i den mest långtgående varianten.

  Kanske har den kvinnliga blivit mer uppmärksammad också för att den oftare sker på halvstora flickebarn under hygienmässigt mycket primitiva förhållanden. Detta eftersom ingen seriös läkare vill befatta sig med något dylikt och knappast något vuxna myndiga kvinnor självmant går igenom. Däremot sker en del av den manliga varianten på sjukhus under iaf hygienmässigt säkra förhållanden osv.

  Det innebär inte att manlig omskärelse är oproblematiskt om man vill vara ett samhälle som säger sig respektera människors kroppsliga integritet.

  Vill vuxna män själva bekosta icke medicinsk omskärelse på sjukhus så ska vi som samhälle inte ha några synpunkter på det. Däremot förstår jag inte heller varför vi tillåter att barn under 18 år omskärs, de kan ju knappast besluta själva.

 2. msn00b said, on 19 oktober 2009 at 11:00 f m

  för det första vill jag inleda med att säga att jag inte på något vis jämställer lidandet, förhållandena under vilka de utförs eller biverkningarna. Jag är fullt medveten om varför den kvinnliga blivit mer uppmärksammad, det säger jag inget om.

  Det jag däremot tycker är konstigt är gråskalan. Just detta du skriver att de ju faktiskt inte får besluta själva. Att man inte respekterar den kroppsliga integriteten.

  Antingen skall könsstympning av religiösa skäl vara förbjuden eller så skall den vara tillåten. Personligen anser jag att det borde vara just förbjudet av en mängd olika skäl men framförallt på grund av att om det är tillåtet så borde ju inte steget till att vi utför kvinnlig omskärelse ”light”, på sjukhus under kliniska förhållanden med minimala medicinska biverkningar vara särskilt långt?

 3. Ninde said, on 19 oktober 2009 at 3:46 e m

  Ok. Då är jag med dig..

  Och det där sista gör vi väl nästan redan på sina håll, med tanke på hur dåligt förlossningsvården verkar funka på sina håll? 😉

 4. ina said, on 19 oktober 2009 at 7:13 e m

  Jag frågar mig varför hela USA tagit efter?

 5. msn00b said, on 19 oktober 2009 at 8:26 e m

  Ninde: hehehe
  Ina: Har de? Det visste jag faktiskt inte. Do tell?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: