Ms. N00b

…och jag älskar dem alla

Posted in Uncategorized by msn00b on 28 augusti 2009

Den som kommer hem till mig inser ganska snabbt att jag älskar böcker ganska mycket mer än sällskap. Jag har böcker överallt. Ett tag när jag bodde i studentrum och inte hade råd att köpa bokhyllor hade jag t o m  böcker i ugnen eftersom jag ändå aldrig använde spisen.

”Fifteen books you’ve read that will always stick with you. First fifteen you can recall in no more than 15 minutes.”
(jag tänker fuska barasåattnivet)

1) Kittyböckerna av Carolyn Keene. Ahhh vilka minnen, så frt mamma hade något ärende och behövde att jag satt stilla så köpte hon en Kittybok till mig. Dock hann jag nästan alltid läsa ut dem innan vi hann hem igen. Kitty lärde mig att tjejer visst kan själva (fastän hon hade en fjantig pojkvän). När jag var åtta så var vi på semester någonstans och mina böcker tog slut så mina föräldrar köpte en Kittybok på engelska åt mig men jag kunde inte läsa om henne när hon hette Nancy, hon blev liksom fjolligare då.

2) Böckerna om Windy vildhästen. Som jag älskade historierna om Windy oc h Storm och deras stora flock i Australien. Ååååå. Jag vill egentligen läsa om dem men vågar inte eftersom jag är rädd att jag inte kommer älska dem lika mycket längre.

3) Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian så vacker och så hemsk. Jag läser fortfarande om den ibland och gråter och njuter om vartannat.

4) In-/Utvandrarnaserien av Wilhelm Moberg. Älskade alla besinningslöst förutom Brevet till Sverige, vet fortfarande inte riktigt varför.

5) Life of Pi av Yann Martel. Som jag läste på stranden i Nice för ganska exakt tre år sedan. Som att försvinna in i en annan värld. Fick mig att fundera på vad jag egentligen vill med mig själv.

6) Foreignerserien av C.J Cherryh. Ååååååååå. Underbara älskade.

7) Alla böckerna om Kulla-Gulla. Sötsliskiga elände men de tog mig igenom högstadiet

8) Trollkarlens slott av Dianna Wynne Jones. Som jag lånade så många gånger på biblioteket i lilla Kungsbacka att bibliotekarien erbjöd mig att behålla den tillslut (kan iofs bero på att jag läste sönder den). Jag älskar småstadsbibliotek.

9) Grottbjörnens folk av Jean M. Auel. Första gången jag läste den var jag kanske…fem? Jag snodde den från mamma som när hon upptäckte det försynt frågade mig om jag ..ehh..hade stött på något jag inte …förstod? Det tog mig dock ytterligare några år att inse vad som menades med ”bultande maslemmar” så det var ganska lugnt.

10) Tanamera av Noel Barber. Återigen stulen av mamma som tröttnade på att jag läste hennes böcker samtidigt som henne och dessutom snabbare och därför resolut klippte pocketen i två delar och så bytte vi när hon kom ikapp mig. Älskade, älskade mamma.

11) Barbara Cartlandböckerna. Petronella, Smultilda, Kunnigunda. Alla var de blonda och troskyldiga eller frappernade mörka med kritvit (mkt viktigt, inga blattar här inte) hy och munnar som ständigt beskrevs som rosenknoppar. De var oundvikligen fattiga (men med god uppfostran) och räddades till slut av den buttre Greven som inte ägnat dem en enda blick på tolv kapitel eftersom han varit rädd att inte kunna ”behärska sig”. Sensmoral: kvinnor klarar sig inte själva och bör svimma ofta, gärna med putande rosenknoppsmun och vi bör längta efter män som inte visar att de vill ha oss det lönar sig nämligen i längden. Män är djur som inte kan behärska sig. Någonsin. varesig fysiskt eller emotionellt.  Värdelös input till en trettonåring men ack så underhållande.

12) A Woman’s place av Barbara Delinsky. Som hjälpte mig återfå förståndet i Österrike. Tyvärr lånade jag ut mitt ex men den står på den eviga önskelistan för jag vill ha den och läsa om och om och om igen. Och om igen.

13) Böckerna om veterinären i England av James Herriot som fick mig att drömma om ett liv i gummistövlar på landet med en hund springandes runt fötterna, en gammal knackig skrivmaskin och får runtomkring mig på kullarna. Fortfarande en tanke jag har ibland när jag  får för mig att skriva mina egna romaner istället för att läsa andras.

14) The Principles of Marketing av Philip Kotler – för att den fick mig att inse att jag verkligen verkligen VERKLIGEN hatade att studera ekonomi så jag hoppade av. Lätt bästa beslutet ever.

15) Brott och Straff ä- Fjodor Dostojevskij. För att den lärde mig att det är ok att tycka att ”stor litteratur” må ha ett fantastiskt språkbruk och yadayadayada men det betyder inte att det är bra. Det kan fortfarande, som i det här fallet vara 900+ sidor rent gnäll från huvudpersonens sida och ja, det är ok att tycka att huvudpersonen faktiskt borde sluta gnälla och istället bitchslappa sig själv in i en vuxen ansvarstagande existens istället för att bara tycka synd om sig själv. GAH skitbok. Men ag behåller den som en påminnelse till migsjälv.

Annonser

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. ina said, on 29 augusti 2009 at 4:14 e m

  Kommer du i veckan?

 2. msn00b said, on 29 augusti 2009 at 10:06 e m

  Sweetie, av olika anledningar var jag tvungen att redigera din kommentar eftersom det är ett ämne jag inte vill beröra alls i min blogg. Men ja, tisdag. Kaffe då?

 3. karolina said, on 31 augusti 2009 at 8:36 e m

  HA HA HA HA
  Japp… du veet hur underbara dessa FANTASTISKA Grottbjornens folrk bockerna var… OMEN VEEET DU VAD… fantasy bockerna som vi laste… ahhhh

  Sagan om… ahhh… faen.. maste googla..

 4. karolina said, on 01 september 2009 at 1:49 f m

  Ohhh… nu vet jag
  nuuuuu vet jag
  BELGARION…
  jaaaaa

 5. msn00b said, on 01 september 2009 at 11:18 f m

  OMG jag hade förträngt dem totalt. Shit nu fick jag tvångstankar och måste läsa om dem (f ö har jag fortfarande ett par Cartland i bokhyllan)

 6. Lina said, on 01 september 2009 at 9:58 e m

  Hahahahahaha
  yes
  jag har fortfarande runt trettio Barbara cartland i bokhyllan i Sverige


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: