Ms. N00b

Var är Henrik Pontén när man behöver honom?

Posted in politik by msn00b on 21 maj 2009

I korthet, Carolas privata digitalkamera har blivit stulen*, bilderna i den har sedan sålts av tjuven till tidningen Se & Hör som masskopierat bilderna i sin tidning och sedan tjänat pengar på att sälja tidningen.

Det här är till skillnad från fildelning ett solklart fall av upphovsrättsbrott och stöld. Både den som stal digitalkameran och Se & Hör har inte bara handlat med tjuvgods utan även tjänat pengar på någon annans verk.

En fildelare tjänar inga pengar. Fildelning sker inte i vinstdrivande syfte. Fildelning kommer sig av skeva sändningsprivilegier och dåligt tillgängliggörande från tillverkarnas sida. Gemene man ser ingen poäng i att vänta till nästa vecka för att se det nya avsnittet av Dexter när man kan ladda hem det på en gång. Det är ingen som tjänar pengar på det. Det är rimligtvis heller ingen som förlorar pengar på det eftersom avsnitten streamas ut gratis på nätet på kanalernas egna hemsidor om du bara har en amerikansk IP-adress, och nej amerikaner betalar inte extra avgifter för att få se dem.

Det handlar om reklam, det handlar om avtal som de svenska kanalerna inte slutit med producenterna för att få göra samma sak. Där ligger haken, ingen annanstans. Det är ingen som inte får betalt, det är ingen som blir bestulen. det är inte synd om någon.  Det är bara företag som inte vill låta svenska medborgare se streamade avsnitt eftersom reklamen inte riktar sig till den svenska marknaden. Att de kunde ha reklam som riktar sig internationellt, släppa avsnittet fritt med reklam och sedan luta sig tillbaka med en markant större marknadsandel verkar inte ha slagit dem.

Men det låter ju så mycket mer sympatiskt när det är synd om någon enskild artist som inte får betaaahaaalt.

Se mig i ögonen och säg mig en enda människa som kommer låta bi att tillgodogöra sig innehållet i Se & Hör enbart på grunden att den innehåller piratkopierat material.  Det kommer inte heller att väckas åtal emot de personer som köper tidningen och tittar på bilderna. Möjligtvis väcks det åtal gentemot tjuven som ju faktiskt stal den fysiska kameran men tidningen handlade ju i god tro så de kommer självklart inte åtalas och det med all rätt.

IRL är det här nämligen självklarheter men på nätet stäms du på flera hundra tusen och riskerar fängelse  om du råkar läsa just den här  tidningen som råkar innehålla stulna bilder. Och tidningen stäms på flera miljoner.

Vill du att det skall förändras?

Rösta Pirat i Eu-valet 2009

Annonser

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. ina said, on 22 maj 2009 at 10:53 e m

  Pirat blev det.

 2. msn00b said, on 23 maj 2009 at 10:23 f m

  yaaaay!
  Åh vad glad jag blir 🙂 Och som vi tidigare konstaterat så är ju lila dessutom en galet snygg färg 🙂

 3. ina said, on 24 maj 2009 at 4:33 f m

  haha ja det var en bra deal för mig =) Lyckades få sambon att rösta samma också!

 4. msn00b said, on 24 maj 2009 at 10:13 f m

  Dubbelyay!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: