Ms. N00b

Reflektioner

Posted in politik by msn00b on 10 maj 2009

Timothy Garton Ash är en Englands mest kända intellektuella och i allra högsta grad berömd för sitt engagemang mot kommunismen i Östeuropa. Ash har jämställt Hirsi Alis försvar för upplysningen med islamsk fundamentalism och kallat hennes inställning för ”enlightenment fundamentalism” samt hävdat att om hon var en ful kvinna så skulle hon inte alls ha rönt någon större uppmärksamhet.

Skall det vara så i i bänken svårt att förhålla sig till sakfrågan och enbart samfrågan när man befinner sig i debatt med kvinnor? Att försöka underminera Ayaan Hirsi Ali med hänvisning till hennes utseende är en dubbel förolämpning, inte bara reduceras hon till ett utseende, det gör dessutom alla andra vackra, kompetenta unga kvinnor också. Att vara vacker och ha något att säga ses som en självemotsägelse, för att få ha något att säga skall du antingen ha en manlig maktbas bakom dig så att du är onåbar, eller precis som i de mest primitiva samhällen ha nått ”tantstadiet”. Då får du lov att vara en mäktig och intelligent kvinna. Till en viss gräns, för det kallas aldrig bra mäktig och intelligent utan att det också läggs till ”kvinna” och så länge det är så är det ingen självklarhet, det är en direkt markering att beskrivningen rör sig utanför normen.

Och nej, det här är ingen snyfthistoria men det tål att belysas hur det är. Fortfarande, och att vi alla har ett ansvar för att förändra det om vi tycker att det är värt att förändra.

Starka, unga, intelligenta, erfarna och vackra kvinnor passar nämligen inte ihop med den västerländska världsbilden. Egenskaperna ses som ömsesidigt uteslutande.

Annonser

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Simon said, on 10 maj 2009 at 12:16 e m

  Men?…Vad är problemet? Du upprör dig över självklarheter. I min biologibok i grundskolan ( Manschauvinistisk könsbiologi för högstadiet, Libris förlag) stod det klart och tydligt att kvinnor bara har en hjärna stor som en valnöt och har inte kapacitet att hantera mer komplexa frågor än vad ett fyraårigt får klarar av. Det är ju således helt normalt att avvikelser från normen måste förtydligas på samma vis som vi säger ”Det var en intelligent man, trots att han var fotbollsspelare.”

  Nej, du försöker göra en höna av ett vattenglas. Sluta med det.

  😉 :mrgreen:

 2. msn00b said, on 10 maj 2009 at 1:42 e m

  1…2…3…många….många många…många fler…
  hmm..när jag verkar inte kunna räkna idag heller.

  Tur att du flyttade till Ryssland självmant, jag hade aldrig kunnat räkna ut vilket porto det hade behövts för att deportera dig i papplåda till Bangladesh.

  😛


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: