Ms. N00b

Spreadin’ the HALÄRM

Posted in Uncategorized by msn00b on 01 maj 2009

HQ skriver så bra idag att jag rippar och lägger upp här, inte för att på något vis ta cred utan för att jag vet att de allra flesta som läser min blogg aldrig skulle ramla in där den var publicerad. Såhär är det, jag vet att jag har tjatat hål i huvudet på er, jag vet att ni många gånger vill att jag bara skulle hålla käften och lugna ner mig, att jag itne alltid skall dra in piratpolitik i varenda samtalsämne men den här texten förklarar så in i bänken bra varför jag fortsätter tjata så pretty please läs den fastän den känns lång och jobbig och politisk och aktivistisk och allt det där som aldrig känns särskilt lättsmält en helgmorgon, please with sugar on top.

Jag gillar den gamla TV-serien ”Mission Impossible”. Den hade en massa fel och brister, men i grund och botten var den konstruerad på samma sätt som ”snobbar som jobbar”: man hade exotiska miljöer där stiliga agenter gjorde farliga saker, med glimten i ögat vanligen. ”Snobbar” hade lyxiga casinomiljöer och exotiska badstränder med bikinibrudar som ingen vanlig dödlig kunde nå. MI hade små operettländer i östblocket som ingen vanlig västerlänning ville uppleva.

En sak som återkom ofta i MI var att Busarna i sista ögonblicket insåg att något muffens var på gång, och då sträcktes en uniformsklädd statistarm fram och tryckte på den stora knappen med röd text: ”HALÄRM!”. Billig exotism. Tillsammans med de osannolikt fula ”öststatsbilarna” var de här larmknapparna en återkommande källa till glädje för mig, och är det faktiskt fortfarande. Jag försöker ha barnasinnet kvar, eller rättare sagt anser jag att man aldrig är för gammal för att ha en bra barndom.

Piratpartiet anklagas ofta för alarmism. Det är en lätt poäng att ta, eftersom Rick (vår partiledare) har en tendens att tala med stora bokstäver när han vill väcka folk. Det gör att folk som redan är lite insatta tycker att han är en så kallad ”foliehatt” och tycker att vi är skrikiga och fåniga. Det får de tycka. Det kallas demokrati.
Vad det egentligen handlar om är att vår tids politiker, som inte behövt slåss för någonting någongång någonstans, har glömt att frihet från avlyssning och yttrandefrihet faktiskt har ett värde. Befolkningen, som till 99% inte heller behövt slåss för någonting har precis samma inställning eftersom de inte vet hur det känns att sakna de här grundläggande rättigheterna. Politikerna låter sig köpas och/eller duperas av diverse marknadsintressen till att forma vår nationella politik så den passar marknadskrafterna mer än den passar folkets intressen.

Marknadskrafterna har inget som helst intresse av att folk kan kommunicera med varandra obehindrat. Det gör ju till exempel att folk kan berätta för varandra att senaste filmen med [nåt pucko] är en skitfilm och att den inte är värd pengarna, eller att skorna från Skoia går sönder efter en vecka, eller att pizzorna på Nizzes Nizzeria gör en magsjuk. Sånt gör att intäkterna blir lägre än önskat, och det är dåligt. Marknadskrafterna tycker att det vore smidigast om vi alla teg och konsumerade, och om vi nu måste prata om något kan vi lämpligen prata om TV-reklamen eller dokusåpa-bagateller. Vi ska definitivt inte prata om saker som miljöpåverkan, förtryck, barnarbete eller annat som är lönsamt. Det är inte så att marknadskrafterna aktivt struntar i om vi kan kommunicera med varandra, men de är kallsinniga till konceptet.

Det här vet inte de flesta medborgare, för de har inte behövt fundera i de här banorna. Några har gjort det men struntar i det, och några har gjort det och blivit upprörda och slår på trumman för att väcka andra. En anledning till att Rick verkar ropa ”kris” hela tiden är att det faktiskt kommer nya idiotförslag hela tiden. Var för sig är de små klipp i våra friheter, men tillsammans bildar de ett tydligt mönster. Ta fildelningen som ett enkelt exempel.
Oavsett anledning vill inte vissa företag att vi skall kunna skicka vad som helst till varandra. De vill ha ett förbud, och de vill sätta stopp för alla överföringar av saker de inte gillar mellan olika medborgare. Enda sättet för staten (eller andra aktörer) att verkligen garanterat få stopp på alla filöverföringar är att avlyssna ALL trafik. Det betyder att ditt privatliv upphör, vad gäller telefon och internet. Det är inget problem för Marknadskrafterna, men om du inte är en väldigt extrem exhibitionist lär det vara ett problem för dig. Det här är den viktiga sidan av fildelningsdebatten, vilket bland annat visas av att ”gammelmedia” inte tar upp den.

Eftersom Marknadskrafterna inte vill bli störda i sitt omstöpande av verkligheten till ett paradis för sådana som vill sälja saker, försöker de mörka de här lagförslagen så länge de kan. Därför är det alltid bråttom när de väl avslöjas. Därför blir det till att ta till den stora megafonen när man väl skall ta upp ärendet, för trots allt är det så att gemene man lägger tio gånger mer av sin uppmärksamhet på Let’s dance än de lägger på inrikespolitik. De som redan är engagerade tycker då att mannen med megafonen är skränig, och det stämmer just i deras fall. För resten av befolkningen kommer varje avslöjande av FRA, eller ACTA, eller IPRED eller någon av deras syskon som en fullkomlig blixt från klar himmel. ”Gammelmedia” är ovilliga att ta upp såna här frågor eftersom de är en del av problemet. De vill också sälja saker, och skulle tjäna massor på att vi inte fick yttra oss fritt. Därför krävs megafonen för att slå igenom deras tigande.

Så alla ni engagerade, kunniga, motiverade tyckare som anser att vi borde tagga ned lite och lugna oss, ni får helt enkelt bita ihop och försöka stå ut med oväsendet. Det är inte er vi försöker väcka, tvärtom är det bland annat er rätt att kalla oss idioter vi slåss för. Det bjuder vi på. Och alla ni proffstyckare i olika medier som sågar oss för egen vinnings skull, för att vi är era fiender vad gäller rätten att yttra sig fritt, ni kan lika gärna börja vänja er.
I dagsläget är det så enkelt att den som inte är förbannad har inte förstått. Vi måste tyvärr ta i för att få folk att förstå, och det kommer inte att bli tyst på ett bra tag. Vi har ett helt folk att väcka och få iväg till valurnorna.

Halärmknappen kommer att vara intryckt länge.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: